Főoldal
Szórakozóhelyek
Nyereményjáték
Beharangozók
Beszámolók
Fellépők
Partyvideo
Keresés
Hírek


Ajánlott oldalak:

- Love.hu
- Juj.hu
- Book.hu
- Ingatlanok.hu
- SportHirado.hu
- Tech.hu
- Talalka.hu


Hirdetés
Küldje el egy ismerősének a cikket! Nyomtassa ki ezt a cikket! A cikk betűméretének növelése A cikk betűméretének csökkentése
 
2008-03-29 14:59:46
Rendezvény
Sensation White interjú

BELÉPÉS CSAK FEHÉREKNEK

Interjú Irfan van Ewijkkal, az egyik kitalálójával és a Sensation White-gazda ID&T cég nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzserével.

Sensation partyt elsőként Hollandiában rendeztek 2000-ben, az elsőn mintegy húszezren táncoltak egyszerre. A következő évtől bevezették a kötelező fehér ruhát, és ettől kezdve a Sensation White partyk meghódították a holland közönséget. Az immár hetedik esztendeje teltházas, negyvenezer fős bulik után eljött az idő, hogy a magyar közönség is megismerje a Sensation White-érzést.


Mikor kezdtél partykat szervezni?
- Az ID&T szervezőcéget még 1991 végén hoztuk létre, így már majdnem tizenhét éve aktívan dolgozunk a szakmában. Eleinte egy holland kisvárosban, Utrechtben kezdtük tevékenységünket, és Thunderdome-jellegű rendezvényeket szerveztünk. Itt a stílus a hardcore-techno volt, vagy ahogy nálunk nevezik, a gabber típusú zenéket mentek. Nyolc-kilencévnyi hardcore-techno után váltottunk, amikor a techno könnyedebb irányzatai felé fordultunk.

Hol szerveztétek az első Sensation partyt?- Amíg csak Utrechtban dolgoztunk, nem voltak megfelelő helyszínek partyk szervezésére. Így aztán jártuk az országot, megfelelő helyszín után kutatva, és akkor megláttuk az Amsterdam Arenát. Rögtön éreztük, hogy egy fedett futballstadion optimális hely, bár eleinte voltak kétségeink az elképzelt rendezvény nagysága miatt. Úgy éreztük, valami különlegeset kell létrehoznunk, ami méltó az Amsterdam Arena monumentalitásához. Olyat akartunk, amihez fogható eddig nem volt a partykultúrában.

Honnan jött a kötelező fehér ruha ötlete?
- Az első Sensation után az ID&T szervezőjének bátyja autóbalesetben elhunyt, s ez nagyon megdöbbentett és elszomorított bennünket. Jókedvű, optimista ember volt, mindig a mának élt, és egyik napról a másikra elment közülünk. A családja nem akart fekete temetést, így megkértek mindenkit, hogy vidám, nyári színekben vagy fehérben jelenjen meg. Ez akkor nagyon megérintett minket. És mivel szívét-lelkét beleadta a Sensation szervezésébe, a következő party alkalmával arra kértük az embereket, hogy azzal mutassák ki tiszteletüket, hogy ott fehérbe öltöznek.


Hogyan reagált erre a közönség?
- Működött a dolog, tényleg mindenki vette a lapot. Lett egy olyan táncrendezvényünk, ahol mindenki fehérbe öltözött, mely szín számunkra a tisztaság, az egység és természetesen a béke szimbóluma. Így próbáltunk létrehozni egy tánczenei közösséget és egy olyan "uniformist", mely még szorosabban összeköti az embereket. Ezért is lett a jelszavunk a "Légy az éjszaka része - öltözz fehérbe!" És az valami frenetikus élmény, extra erőt és energiát ad, ahogy végignézel az egész termen, és látod, hogy mindenki fehér ruhában tombol.


Úgy tudjuk, Hollandiában két partyt is szerveztek, a Sensation White mellett van Sensation Black is. Ezt is tervezitek exportálni?

- Nem, a Sensation Black széria Hollandiában marad, legalábbis egyelőre, más országokban nem tervezzük elindítani. Ennek fő oka, hogy Amszterdamban lehetőségünk van két egymást követő hétvégén is partyt szervezni. Ez remek kontraszt: az egyik hétvégén fehérben buliznak az emberek, a következő héten pedig kicsit sötétebb, mélyebb hangulatot teremtünk. A Sensation Black inkább a rave-típusú megapartykhoz hasonló


Hogy jött az ötlet, hogy külföldön is szervezzetek Sensation White-okat?- Elég régóta vagyunk már a szakmában, és mindig volt bennünk ambíció, hogy a külföldön is terjeszkedjünk. Németországban, Belgiumban, Svájcban mindig is voltak kapcsolataink. Ez még a Thunderdome időszakában kezdődött, majd' négymillió válogatáscédét adtunk el világszerte. Tartottuk a kapcsolatot különböző kiadókkal, producerekkel, dj-kkel, Amerikától Franciaországon keresztül Japánig. Sokan biztattak, hogy mindenképp terjeszkednünk kéne. Mindenhol van már partykultúra, sokféle rendezvénnyel, de a mi bulinknak nincsen konkurenciája, mert a maga nemében egyedülálló.

Merre terjeszkedtetek?
- Belgiumban és Németországban kezdtük, utána jött Lengyelország, Csehország, Lettország, Magyarország és Oroszország, és nem maradtunk a kontinensen, hanem Chilében és Ausztráliában is szervezünk. Most kezdjük igazán felfedezni a világot.

A fehér ruhák mellett mi teszi még különlegessé a Sensation White-ot?

- Egyfajta nagyvárosi éjszakai életstílust próbálunk elterjeszteni. Tehát ez nemcsak arról szól, hogy elmész szórakozni, és jól érzed magad a fehér ruhádban - a látvánnyal már-már teátrális élményt nyújtunk. Santiago de Chilében, Prágában, Melbourne-ben, vagy Szentpétervárott ugyanazt az élményt kapod: ugyanazok a tűzijátékok, az akrobatikus show-elemek, fénytechnika. Ami változik, az a helyszín - bár minden városban próbálunk nagyobb arénákat találni - és persze a fellépők névsora.

Van kedvenced?

- Természetesen mindegyiken ott vagyok, de nem tudnék kiemelni egyet sem. Persze könnyű lenne azt mondani, hogy az otthoni, amszterdami a legnagyobb és legjobb, de mégse teszem. Mindegyik nyújtott valami újat és érdekeset, főleg amikor elkezdtük a külföldi bulijainkat, és egyik ország után mentünk a következőbe. Mindenhol új impulzusok értek. Például tavaly a németországi szilveszteri partyn több mint harmincötezer ember bulizott együtt Düsseldorfban, és amikor éjfélt ütött az óra, meggyújtottuk a tűzijátékokat, mindenki pezsgőt ivott, az emberek megölelték és csókolgatták egymást... Még most is érzem azt kellemes borzongást, el is sírtam magam.

Hogyan állítjátok össze a lineupot?

- Az elsődleges szempont itt is a minőség, amit megpróbálunk valamelyest a helyi körülményekhez igazítani. Tisztában vagyunk vele, hogy az argentinok teljesen más zenét szeretnek, mint az ausztrálok vagy a németek. A lokális és globális trendeket próbáljuk összeegyeztetni. Először mindig a helyi viszonyokra figyelünk, mi a friss és trendi zene, aztán pedig azt tartjuk szem előtt, hogy kik a legkeresettebb producerek és előadók, akik hamarosan a nemzetközi tánczene fókuszába kerülnek. Ki remixeli majd Madonnát, vagy ki fog együtt dolgozni Justin Timberlake-kel. Megtaláljuk és színpadra állítjuk őket. Példaként a tavalyi és idei évből említhető a Swedish House Maffia, Sebastian Ingrosso, Axwell és még az a srác, akinek mindig elfelejtem a nevét...

Talán Steve Angello?

- Igen-igen, nos, ők eléggé odafigyelnek arra, hogy minőségi hangzásokat hozzanak létre, és mi is valami hasonlóra törekszünk. Fedde Le Grand, aki hozzánk hasonlóan szintén holland, ontja magából a slágereket, ő olyan, aki remekül képviseli a Sensation White-érzést. És május harmadián Fedde Le Grand és Ingrosso is itt lesz Budapesten.

A cikket írta: Mellesleg
 
 
 Aukciók a TeszVeszen
 www.teszvesz.hu További aukciók   


online: 1

Kiemelt beszámolók
Viva Comet
SYMA rendezvénycsarnok
2010. június 17.

Tao Saturday
Tao
2010. január 09.

Tao Friday
Tao
2010. január 08.

Szilveszter After Party
Tao
2010. január 02.

A Bangkoki Szilveszter
Tao
2009. december 26.

Kiemelt beharangozók

Mellesleg stáb felbukkanása

ProgramMagazin | HumorMagazin | FérfiMagazin | NőiMagazin | MobilMagazin
MoziMagazin | ZeneMagazin | Mellesleg.FM | Minos képregény | Történetek | Chat.hu
 
Mellesleg Programmagazin v5.4 - (c) Mellesleg Network Szövetség

Impresszum