Főoldal
Szórakozóhelyek
Nyereményjáték
Beharangozók
Beszámolók
Fellépők
Partyvideo
Keresés
Hírek


Ajánlott oldalak:

- Love.hu
- Juj.hu
- Book.hu
- Ingatlanok.hu
- SportHirado.hu
- Tech.hu
- Talalka.hu


Hirdetés
 
Pete Tong

egyéb nevei:
besorolás: DJ
weboldal: www.petetong.com


Pete Tong
Pete TongPete Tong Nagy-Britannia legkedveltebb dance DJ-je. Nincs szüksége díjakra ahhoz, hogy bizonygassa népszerűségét. Immár több mint egy évtizede a híres Essential Selection rádióműsor házigazdája, mely ez alatt az idő alatt nemcsak megtartotta vezető szerepét a világon, de népszerűsége megdöbbentő gyorsasággal egyre csak nő.

Pete egyébként Dartfordban született, majd Rochesterben tanult, s tinédzser éveinek fő zenei inspirálója az underground soul irányzat volt – a ’70-es évek végén (pl. James Brown, Funkadelic). Pete (akárcsak kollégája, Lee Burridge) egy esküvőn állt először a lemezjátszók mögé. Mindössze 15 éves volt. Veleszületett tehetsége nagyon gyorsan felszínre került, minden mást maga mögé utasítva: Pete elkezdett helyi bandákat promotálni, fellépéseket szervezett nekik a szomszédos városokban, emellett a ’Soul Mafia’ tagjaként black soult és dance játszott minden klubban, ahová csak beengedték őket. Az iskola befejeztével vett magának egy saját hangcuccot és egy Transitot.

1979-ben Pete a Blues & Soul című havonta megjelenő magazinnál lett újságíró. A következő évben már vezető szerkesztő lett, s az is maradt egészen ’83-ig. Ekkoriban kezdett el rádiózni a BBC helyi adóinál (Medway és London). Aztán jött a Radio 1, ahol először egy 15 perces dance ’magazint’ prezentált Peter Powell show-jában.

Pete mélyrahetó ismerete az underground dance terén, s az a képessége, mellyel mindig ki tudta választani a legújabb felvételek közül a legütősebb slágereket, odáig vezetett, hogy A & R menedzser lett ’83-ban az újonnan induló London Records-nál. Ő fedezte fel pl. a Bananarama-s csajokat. Mindemellett folytatta a rádiózást is, bár a napi műsorokat feladta, mert a DJ-k többnyire nem adták le a játszási listáikat. ’84-ben elfogadta egy újonnan induló rádió, az Invicta meghívását. Aztán 3 év múlva visszatért a Radio Londonhoz. Csaknem ezzel egyidőben a Capital Radio-nál is heti dance műsort kezdett, s ez utóbbinak csakhamar egész kultusza lett a londoni klubberek körében.

’88: az acid house ébredése. Pete már saját labelének, az FFRR-nak az indulását pátyolgatta ezidőtájt – a London Records-on keresztül. Eltökélt szándéka volt, hogy eljuttassa az emberekhez az elektronikus zene új hullámát Nagy-Britanniában, mely akkoriban a tengerentúlon kezdett teret hódítani (Detroitból és Chicago-ból kiindulva), továbbá feltett szándéka volt, hogy folytassa első nagy szerelmének a black dance-nek a népszerűsítését. Így aztán szimultánban menedzselte a dolgait.

Az FFRR-nál jelent meg pl. Salt’n’Pepa ’Push It’-ja, ugyanakkor számtalan remek klubsláger is kiadásra került a labelnél. Olyan nevekkel dolgozott ekkor az FFRR, mint pl. Steve 'Silk' Hurley, D Mob, Smith & Mighty, Cookie Crew, L'il Louis The Brand New Heavies, Orbital és természetesen Goldie.

1991: a klubkultúra felvirágzása egész Nagy-Britanniában. A Capital Radio országos sugárzású lett. Pete Essential Selection show-ja minden péntek este jelentkezett, s az akkori fiatal klubberek egész generációja melegítette a hétvégéjét ezzel a műsorral. Pete a legkedveltebb DJ lett az országban.

A brit popzenéért a legtöbbet mégis talán akkor tette, amikor megreformálta a BBC Radio1-t. Amikor a ’90-es évek közepén az ország legnagyobb rádiója elhatározta, hogy megújul, a kontroller Matthew Bannister pontosan tudta, kinek a segítségét kell kérnie ehhez. Pete ötlete nyomán olyan nevek kerültek fel a Radio 1 DJ listájára, mint Danny Rampling, Judge Jules, Carl Cox, Fabio és persze Grooverider.

’99 januárjában Pete elindította a Radio 1 adásában az akkor már 8 éves múlttal rendelkező népszerű műsorát, az Essential Selection-t. Minden pénteken több mint 1,5 millióan hallgatták a show-ját, s így az egész ország legnépszerűbb műsora lett, s ez nem változott azóta sem. Sikere egyebek közt abban rejlik, hogy képes megújulni, s minden változásra azonnal reagál. Pete Tong Essential Selection show-ja mai napig mérvadó: ez annyit tesz, hogy aki csak számít, az legalább egyszer már szerepelt a műsorban. (Talán úgy tudnám érzékeltetni a show szerepét a dance szcénában, mint a tanulmányokban az érettségiét: lehet nélküle is boldogulni, de a továbblépéshez elengedhetetlen.)

A műsor nyomán albumsorozatot is indított az FFRR gondozásában, mely szintén óriási népszerűségnek örvend.

A 2000-es év mérföldkő volt Pete életében: ekkor turnézott először az Egyesült Államokban, játszott először a Space terrace-on Ibizán, Cape Town-ban és Johannesbourgban, s indított saját Radio 1 kamiont a Love Parade-n.

2001-ben újabb amerikai turnéra indult, majd még ugyanebben az évben bebaragolta Dél-Amerikát is.

Pete a mai napig rengeteget dolgozik, így felsorolni is nehéz, mi mindent csinált és csinál. Tény, hogy a brit szcéna rengeteget köszönhet értékes közreműködésének. Nem véletlen tehát, hogy idén (2005) a House Music Awards-on életmű-különdíjat kapott eddigi munkásságáért.

Mostanában indította útjára podcast-show-ját Tongcast névan az Universal Records-nál, s a 20 perces szpotok minden eddigi letöltési rekordot megdöntöttek. Ráadásul úttörő kezdeményezésnek számít abból a szempontból, hogy az ő podcastjeit marketing célzattal készíti, zenei kiadványok népszerűsítéséhez.

Mindemellett pedig mára az The Essential Selection hallgatóinak száma (hála az internetnek!) a világon elérte a 12 milliót…

 
 

online: 1

Kiemelt beszámolók
Viva Comet
SYMA rendezvénycsarnok
2010. június 17.

Tao Saturday
Tao
2010. január 09.

Tao Friday
Tao
2010. január 08.

Szilveszter After Party
Tao
2010. január 02.

A Bangkoki Szilveszter
Tao
2009. december 26.

Kiemelt beharangozók

Mellesleg stáb felbukkanása

ProgramMagazin | HumorMagazin | FérfiMagazin | NőiMagazin | MobilMagazin
MoziMagazin | ZeneMagazin | Mellesleg.FM | Minos képregény | Történetek | Chat.hu
 
Mellesleg Programmagazin v5.4 - (c) Mellesleg Network Szövetség

Impresszum