Főoldal
Szórakozóhelyek
Nyereményjáték
Beharangozók
Beszámolók
Fellépők
Partyvideo
Keresés
Hírek


Ajánlott oldalak:

- Love.hu
- Juj.hu
- Book.hu
- Ingatlanok.hu
- SportHirado.hu
- Tech.hu
- Talalka.hu


Hirdetés
 
Sasha

egyéb nevei:
besorolás: DJ, Producer
weboldal: www.djsasha.com

DJ SASHA

Ha egy hétköznapi személy már egészen fiatalon szokatlan dolgokba kezd, azt sokan félreértik és furcsán néznek rá. A kezdetek kezdetén Sasha is a média kiszámíthatatlanságának csapdájába esett, senki nem tudta, ki is ő valójában és különféle pletykák keringtek róla a nagyvilágban. Ma már más a helyzet, az elmúlt évek zenei történései lerántották a leplet a mítoszról, mindenki számára egyértelművé téve, ki ez a titokzatos ifjú titán: csak egy zenész, egy egyszerű férfi – bámulatos tehetséggel megáldva.
A legjobb djk tudják, hogy a lemezlovasság művészetének lényege olvasni a közönség szemében, érzéseiben. Puszta emberi megérzésre hagyatkozva kalandra hívni őket. Sasha mindig is mesteri volt a közös hullámhossz megtalálásában. House- és break-elemekkel vegyített progresszív trance zenéi mindig megtáncoltatják a klubbereket, albumai rendszerint bestsellerekké válnak a lemezboltok eladási listáján. Sasha szerzeményeinek különlegessége az érzelmekben rejlik: hagyja előtörni őket. Az érzelmek pedig nem ismernek határokat, sem emberit, sem földrajzit. Ezért imádják művészetét szerte a világon.
Alkotásait csokorba gyűjthetnénk, ám itt és most nem adatgyűjtés a cél, arra ott a djsasha.com-on található discography.
Itt és most a lényeg megragadása lenne a feladat, bár egy ilyen sokoldalú embernél, ez sem könnyű feladat. Mindenesetre jól jelzi Sasha egyediségét hogy annak idején a Chemical Brothers egyedül őt kérte fel az ’Out of Control’ remixére. Nem sokkal később Madonna is megbízta őt a ’Ray Of Light’, valamint a ’Substitute For Love/ Drowned World’ klubslágerek átírásával.
Mindez persze nem egy nap alatt történt. Sasha egy walesi kis faluban született és nőtt fel, muzikális talentuma először a zongorázásban nyert teret. A felcseperedve aztán elcsábította őt a klasszikusoktól a house. Elég volt egyszer belépnie a híres-neves manchesteri Hacienda-ba; átélnie a legendás Summer of Love nyarát, és máris menthetetlenül az elektronikus zene rabja lett. Miután tökéletesítette mixtechnikáját, a közkedvelt Shelly klub rezidense lett Stokesban. Ekkoriban mindenki US-house-ban nyomult, ő azonban megelőzte kortársait. A house dallamokat zongorafutamokkal, latinos érzelmekkel és lenyűgöző acapellákkal díszítette és óriási rajongótábort szerzett magának. Innen már csak egy lépés volt a Renaissance rezidencia.
A Renaissance label és party-project két dolog miatt kiemelkedően fontos Sasha életében: ők adták ki első mix-lemezét, és általuk ismerte meg John Digweed-et. Partnerségük eredményeként létrejött a ’Northern Exposure’ albumsorozat, mely alig pár év alatt 1milliós eladási számot ért el!
Kettejük munkakapcsolata szinte testvéri barátsággá fejlődött, ők pedig a kultikus new yorki Twilo dj-pultjában találták magukat, ahol Vasquez és Tenaglia nyomdokaiba lépve havi rendszerességgel léptek fel.
Nem meglepő, hogy Sasha lassan dj-ből szupersztárrá avanzsálódott az USA-ban. Johnnal közösen meghonosították a brit zenét az Újvilágban, ahol ma mindenki tudja, milyen az igazi Twilo-hangzás: mély, dögös, elragadó ritmusúéji zene – mint amit a páros Communicate albumán hallhatunk. No és ott volt a Delta Heavy Tour, Sasha, Digweed és Jimmy Van M produkciója – csoda hogy megkergültek az amerikaiak?!
Hozzá kell tennünk, az európai rajongóknak sincs okuk panaszra, főleg, ahogy beindul az ibizai szezon. A party-sziget legjobb bulijain Sasha pörget: dinamikus, mélyen pulzáló, intelligens remekműveket, csipetnyi humorral, és némi latin-karneválhangulattal fűszerezve, édes-bűnös táncra hívva.

Sasha számára a zene nagy szerelem. Ettől él, ettől pezseg a vére. Fáradhatatlan lelkesedéssel járj a világot, alkotja jobbnál jobb saját szerzeményeit. Bármerre jár, melódiák és emlékek százait hagyja maga után. Sasha maga a sztori.
A walesi srác, aki legenda lett.


Vannak DJ-k, akik előkerülnek, játszanak különbözö felvételeket, s megtáncoltatják az embereket. Aztán vannak producerek, akik táncparkett-döngetős zenéket írnak, majd ezek a DJ-k egyszercsak mind eltűnnek a semmiben, ahonnan előkerültek. Nagyon kevés olyan ember van a dance szcénában, akik mindkét területen tehetségesek és sikeresek, s fenn tudtak maradni az első népszerűség-hullám után, sőt, felül is múlták azokat az évek során. Nos, ha valaki, akkor Sasha minden szempontból a csúcson van – és ez így megy már évek óta.

Annak idején Sasha ügyesen lovagolta meg ezt a bizonyos első hullámot Észak-Angliában a ’90-es évek elején, s Alexander Coe egy varázsütésre a leghíresebb, legnagyobb tiszteletnek örvendő DJ lett a világon.

Egyszerűen azért, mert tud bánni a zenével. Tudja, hogyan kell jó zenét csinálni. Nincsenek nála műfaji vagy stílusbeli határok, mindent használ, amit csak jónak talál, legyen az electro, trance, breakbeat, progresszív vagy deep house. A legjobb DJ-k tudják, mit jelent DJ-nek lenni: olvasni az emberek gondolataiban, s a megfelelő pillanatban a megfelelő csapokat kinyitni, hogy elszabaduljanak az érzelmek és indulatok, s felejthetetlen utazás legyen az éjszakából. Sasha mindig is arról volt híres, hogy mindezt mesterfokon művelte, s univerzális varázserejével nemzetközi szinten is példa nélküli rajongótábort gyűjtött maga köré.

Ez azonban mégsem varázslat, hanem hosszú évek kemény munkájának gyümölcse…

A kis Alexander egy Wales-i kisvárosban született és nevelkedett. Már kisbabaként bemutatkozott a Motown kiadónál, s egész kisgyerekként kiderült, hogy tehetségesen zongorázik. A nevelőanyjától kapta az első zongoraleckéket. Akkoriban persze ő utálta ezt az egészet, de később, amikor az első stúdiómunkáin dolgozott – s ó, hogy ez mennyire jellemzi Sasha-t! – felhívta az előrelátó mostoháját, s szépen megköszönte neki a fáradozásait.

Először a Manchaster-i Hacienda-ban tűnt fel mint látogató, nyár volt, meg buli, meg ilyesmi. Egy alkalom, s a csikókorban járó Sasha-t tejlesen megdelejezte az élmény: „A füstgép, a stroboszkópok, meg az, hogy mindenki önkívületben táncol a smile-s T-shirtben” – idézte fel Sasha. Olyannyira magával ragadta hév, hogy mindjárt át is költözött Manchasterbe. Az első lökést a DJ-zéshez az adta, amikor egy helyi pubba DJ-t kerestek, s ő egyből jelentkezett.

Az első igazi áttörést az jelentette a karrierje alakulásában, amikor a legendás hírű Shelley rezidense lett Stokes-ban. A Shelley után már egyenes út vezetett a Renaissance-hoz, ahol Sasha egész Nagy-Britannia house szcénájának formálójává vált. Két lényeges dolog történt a Renaissance-nál: elkészítette az első brit DJ mix albumot, és megismerkedett John Digweeddel, akivel aztán megcsinálták a világhírű Northern Exposure-t. Sasha és John karöltve bejárt öt kontinenst, kiadtak 3 Northern Exposure albumot, mely több mint 1 millió példányban kelt el világszerte. A barátságuk azóta is töretlen, s havonta együtt rezidenskednek a híres New York-i Twilo-ban.

A 2002-es Airdrawndagger LP-jével Sasha egyenesen „a táncparkett g-pontjába ütötte bele az orrát”. A 69 perces DJ-szett minden szempontból áttörést jelentett a vidéki angol fiatalember karrierjében. Nem szűkölködött az elsimeréssel a szakma sem: a 2002-es legendás Delta Heavy Tour (melyet John Digweeddel és Jimmy Van M-mel csinált végig) elnyerte a Best Dance Event díjat a Dancestar Awards-on, 2003-ban. A turné egyébként Észak-Amerikában zajlott és 35 várost érintett. Különlegessége és forradalmi újítása a DJ-k nagy tömeg előtti fellépése volt, ami addig csak a rockbandáktól volt megszokott.

Persze Sasha nem „csak” ennyi. Fel lehetne sorolni, hány lemezt adott ki, mikor, hol lépett fel, de nem ez a legfontosabb. Hanem a zenéje, mely mindig egy lépéssel előrébb mutat a saját koránál. Örökké megújul, mindig más, mégis mindig ugyanaz. A titka nem titok, bár sokan a zene prófétájának tartják, egy XXI. századi Beethowennek, ami lehet hogy igaz, de ő csupán szenvedélyesen szereti és élvezi, amit csinál.
 
 

online: 1

Kiemelt beszámolók
Viva Comet
SYMA rendezvénycsarnok
2010. június 17.

Tao Saturday
Tao
2010. január 09.

Tao Friday
Tao
2010. január 08.

Szilveszter After Party
Tao
2010. január 02.

A Bangkoki Szilveszter
Tao
2009. december 26.

Kiemelt beharangozók

Mellesleg stáb felbukkanása

ProgramMagazin | HumorMagazin | FérfiMagazin | NőiMagazin | MobilMagazin
MoziMagazin | ZeneMagazin | Mellesleg.FM | Minos képregény | Történetek | Chat.hu
 
Mellesleg Programmagazin v5.4 - (c) Mellesleg Network Szövetség

Impresszum